vineri, 31 mai 2013

Sufleu de cascaval cu ierburi


Daca nu ati gustat telemeaua de capra de la Olympus, este imperios necesar sa o incercati. Toate branzeturile de capra sunt mult mai gustoase decat cele de oaie sau de vaca. Cascavalul este foarte usor amarui, insa cremos si tare bine se imbina cu ierburi si chimion. 

luni, 27 mai 2013

Inghetata cu capsuni si rubarba

 
V-am zis ca voi abuza la maxim de capsuni si inca nu am terminat. Am descoperit si rubarba intr-un supermarket, si nadajduiesc sa gasesc si prin piete, deocamdata fara succes. Compilatia cu zmeura a fost foarte reusita si desi am planuri garla si marete cu zmeura vara asta, "inghetata" scria pe ea de cand am pus pana pe caserola in magazin. Ce sa fac daca m-a palit pofta de inghetata tocmai acum cand stau si ma gandesc daca nu cumva trebuie sa scot din nou cizmele sau cel putin botinele la purtare?

sâmbătă, 25 mai 2013

Smoothie cu capsuni, rubarba si salvie


Planuiesc sa profit de capsuni la maxim vara asta sau primavara sau ce o mai fi ca nu mai stim in ce s-a transformat, sa folosesc capsuni in inghetata, salate, freshuri, smoothie, shakeuri. Anul trecut au avut o sedere mai scurta prin piete, noroc ca am avut putin si prin gradina, si a caror aroma, by the way, este inegalabila si castiga detasat in fata oricarui sortiment de capsuni de sera.
Trimit si acest smoothie racoritor Corneliei ce gazduieste in luna Mai, Provocarea Dulce Romanie

marți, 21 mai 2013

Gomboc (galuste) din malai cu capsuni


Sezonul capsunilor este cel mai bine primit, prevesteste o primavara calda cand vara se aproprie cu pasi repezi, cand totul este inflorit, cand legumele si fructele proaspete de gradina revin in prim-plan, cand totul e zen si culoare si soare. 
In copilarie ne bucuram cel mai tare cand aveam la felul doi galuste cu prune sau cu branza de vaci si singura data cand ceream portie dubla.
Daca tot sunt pusa pe revolutionat preparate traditionale, am folosit malai in loc de gris sau faina si pentru ca suntem in plin sezon de capsuni, am profitat sa-mi indulcesc desertul cu ele.
Reteta participa si la proiectul Dulce Romanie, gazduit in luna mai de Cornelia.

duminică, 19 mai 2013

Sandwich cu rucola


Rucola, rucola si iar rucola! Imi place in sandwich-uri de numa'. Pentru ca mi-a mai ramas ceva rucola de la tapas-urile cu sardine, am improvizat un sandwich rapid cu cascaval de capra, potrivit pentru un picnic de weekend sau un mic dejun pe fuga, asa cum au devenit de alfel diminetile noastre ce prevestesc un viitor robotizat si lipsit de esenta.
Se consuma cu voie buna, pofta nestavilita si cu constiinta impacata ca are in compozitie ingrediente foarte aproape de... sanatos. Daca aveti la indemana o bagheta sau paine homemade, e si mai bine, (eu inca nu am ajuns in acest stadiu din lipsa de timp dar printre obiectivele pe anul acesta se afla si paine homemade in cuptorul meu drag, electric), scoateti din frigider tot ce aveti la indemana, si faceti un sandwhicuri savuros, like old times ...

vineri, 17 mai 2013

Tapas cu sardine file si rucola


Imi plac la maxim tapas-urile. Se fac rapid si iti pun in functiune creativitatea, ofera libertatea de a alege ingrediente care sa arate bine pe platou, culori si combinatii aspectuoase, accesibile la servire. Potrivite la o petrecere, sau ca aperitiv inainte de felul principal, se pregatesc cu usurinta si cu certitudine vor fi apreciate de musafiri.
Despre Tapas, se stie ca... sunt aperitive, snack-uri specifice bucatariei spaniole. Se servesc fie reci, fie calde din ingrediente crude (legumele) sau prajite, sub forma de painici. Ceea ce mi s-a parut interesant, este ca au fost inventate pentru a stimula socializarea, oamenii nefiind atenti la felurile de mancare etalate in fata lor, oferind si posibilitatea de miscare in timpul consumului acestor apetisante snacks-uri. Varietatea lor depinde de fiecare regiune, de aici si diversitatea in care se regasesc, in America Centrala de exemplu sunt denumite bocas.

miercuri, 15 mai 2013

Salata de sparanghel pane in parmezan

Sparanghel cu pancetta, sparanghel in salata, sparanghel in tarte, chiar si in briose, ahh si supa crema, toate o minunatie. Ei bine, dar pane in parmezan ati incercat?
Cand am cumparat sparanghelul mi-am propus sa-l pun in salata, tras putin in tigaie langa alte legume proaspete, oua si ceva seminte. Dupa ce am curatat sparanghelul, mi-a venit ideea de pane. Hm, sparanghel pane, oare cum o iesi? Apoi am zarit parmezanul in frigider si mi-am zis: "voi doi o sa faceti o treaba excelenta". Si pe buna dreptate, asa au si facut! Jur ca dupa ce am terminat de pozat platingul, in secunda doi, am ras tot pe loc din farfurie. Mmmm, si erau si semi-calde, iar cu sosul s-a intamplat minunea: s-au potrivit perfect si clar, data viitoare cand mai cumpar sparanghel stiu exact ce voi pregati cu el. Sau oare iar ma razgandesc?

marți, 14 mai 2013

Amestecul de cinci condimente ~ Five spices

Nu mi-am imaginat o secunda cand am inceput sa studiez condimentele ca sunt atat de multe sortimente de mirodenii si atatea variante de amestecuri. Nicidecum nu m-am gandit ca voi ajunge sa folosesc o gama atat de variata in propria bucatarie si nici ca atunci cand ma duc intr-o tara straina, caut un boutique unde miroase puternic a scortisoara, anason sau curry.
Dupa cum v-am promis, voi povesti mai multe despre condimente si amestecuri de tot soiul. Am inceput cu cele cat de cat mai familiare si la noi in tara, dupa care voi intra si pe alte taramuri necunoscute.

vineri, 10 mai 2013

Supa-crema de linte rosie condimentata


Dupa atata dulce, a venit timpul sa ne echilibram silueta dar si gusturile si sa trecem la ceva mai usor: supa-crema de linte cu condimente variate, cate putin din fiecare.
Lintea rosie am descoperit-o recent si cand am pus ochii pe ea nu credeam ca ma va incanta vreodata pentru ca nu ma dau in vant dupa legumele pastaioase, gen mazare si fasole. Consumand, am constatat nu doar ca are un gust bun dar ca, e clar mai buna decat mazarea si mai ales ca se fierbe foarte repede. Pentru diversificarea alimentatiei si avand atat de putine optiuni acum cand toate alimentele contin substante chimice, cand rosiile si merele nu mai sunt demult legumele si fructele nutritive si sanatoase de alta data, lintea este cu certitudine o varianta pentru amiaza sau pentru o cina usoara, almost calories-free.

marți, 7 mai 2013

Tort de ananas cu cardamon

Chiar daca eu am pregatit tortul cu ananas si cardamon de Paste, acest minunat si aromat tort, se poate pregati cu orice ocazie. Blatul e usor zemos, moale, fructat, usor crocant de la fulgii de migdale si merge perfect cu glazura din crema de branza. Este cea mai simpla crema/ glazura folosita ever la un tort, fara batai de cap, fara zahar, fara emotii ca se scurge si tare tare gustoasa.
Despre Cardamon, Stiati ca... se poate folosi in mancaruri dulci, dar si in cele usor sarate pentru a le oferi un gust picant? In tarile arabe, cafeaua este aromatizata cu cardamon si crema de lapte, fiind considerat cu semn de ospitalitate. In tarile scandinave, aproape toate preparatele dulci de patiserie contin cardamon, fiind echivalentul scortisoarei. Se foloseste in supe, carne de pui, orez, pireuri, pateuri, fripturi, salate de fructe si pentru prepararea sosului curry, servit alaturi de pui si garnituri din legume, in bucataria indiana si nord-africana.

luni, 6 mai 2013

Briose cu banane si glazura parfumata cu tonka


Urmatoarea reteta de Paste este una de briose cu banane si seminte de susan, glazurate cu crema de branza si tonka razuita. Dupa cum spuneam, aroma si culoare anul acesta de Paste. Nu m-am putut rabda sa nu pun pe masa de Paste si cupcakes grazurate si condimentate, mai ales ca recent am descoperit tonka si nu ma mai opresc s-o folosesc in fel si chip. Va avertizez: Nu urmeaza imagini socante ci doar apetisante si va indemn sa incercati si voi. Daca nu aveti tonka, se poate si fara, vor avea succes oricum caci va ramane parfumul bananelor si glazura de crema de branza este potrivita cu orice reteta de briosa.
Despre tonka, am pomenit cate ceva in reteta de aici. Este o noua descoperire, si imi place tare mult. Daca aveti ocazia, incercati. Vor urma si alte retete cu tonka, dar nu numai, voi incerca pe viitor, fel de fel de retete cu mirodenii care sper sa va fie pe plac.

duminică, 5 mai 2013

Praline cu quinoa si ienupar


Anul acesta am intarziat putin cu pregatirile de Pasti, pe ultima suta de metrii m-am pus pe treaba si am scos din "palarie", trei deserturi aromate cu fructe si mirodenii care mi-au incantat la maxim papilele gustative. Nu am vrut excese de aceste sarbatori, am vrut culoare, arome, condimente si cumpatare. Pentru ca am inceput sa indragesc tare mult pralinele, incerc tot soiul de combinatii, mai mult sau mai putin paranormale si extrapolez domeniul caci aici e de mine.
Pentru ca despre quinoa am mai vorbit si in postari anterioare, in mare viteza (caci ne asteapta mai incolo alte doua retete de Paste) va intreb acum despre Ienupar daca Stiati ca... boabele de ienupar contin uleiuri esentiale: terpineolul, borneolul si geramiolul, care stimuleaza pofta de mancare, au proprietati diuretice si dezinfectante si relaxeaza muschii. Mestecarea boabelor ajuta la neutralizarea simptomelor de raceala si gripa. Ceaiul din boabe de ienupar calmeaza tulburarile stomacale, este recomandat pentru cazuri de cistita si pentru dureri reumatice.