vineri, 31 august 2012

Chiftelute cu dovlecei si zucchini



Buna mea prietena Ioana, mi-a recomandat acum ceva timp, o reteta simpla, la indemana si gustoasa foc cu dovlecei razuiti, amestecati cu ou si faina dupa care se prajesc in ulei, sub forma de chiftelute.
Sigur ca din acces de zel, am adaugat la cele de mai sus si alte ingrediente, si anume: usturoi, maghiran, cimbru, boia de ardei.
Au iesit absolut delicioase, usoare numai bune pentru cina de vara. Le-am servit cu rosii de casa, aromate. Sunt satioase si cu certitudine mai sanatoare decat... chipsurile si aproape la fel de simplu de preparat. Profitati acum cat mai gasiti dovlecei in piata.

Inainte de a detalia procesul tehnologic al minunatelor chiftelute din zucchini, sa spunem cateva cuvinte despre Maghiran.

Stiati ca... Maghiranul (Majorana hortensis) reprezinta o planta medicinala considerata remediu natural in tratamentul balonarilor, durerilor reumatice, gastritei hipoacide, tulburarilor care intervin la menopauza, insomniilor, durerilor de cap, afectiunilor renale, starilor de nervozitate si menstruatiei insotita de dureri.Ceaiul de maghiran baut zilnic va imbunatatii starea pacientului, alungand oboseala fizica si psihica, starile anxioase, afectiunile tractului urinar, palpitatiile si bronsita. Sursa: [Maghiranul].

Ingrediente:
- 2-3 dovlecei medii si/ sau zucchini;
- 2 oua de casa;
- faina (integrala) cat cuprinde;
- 3 catei de usturoi;
- 2 lingurite maghiran uscat;
- 1 lingurita cimbru uscat;
- 1/2 lingurita de sare de mare;
- 1/2 lingurita boia de ardei;
- piper proaspat rasnitat;
- ulei (de la palmier) pentru prajit.



Mod de pregatire:
Se spala dovlecei si zucchini si se curata de coaja. Eu am folosit 2 dovlecei mai micuti si un zucchini de marime medie. Pe urma dati prin razatoare dovleceii si ii scurgeti de apa. 
Intr-un bol, amestecati dovleceii si zucchini cu cele doua oua batute, usturoiul pisat in mojar si adaugati faina cat cuprinde, dar nu foarte mult ca sa iasa mai pufoase, mai moi, nu chiftelute tari.
Amestecati si adaugati apoi maghiranul, cimbrul, boiaua, sarea si piperul.
Pregatiti intr-o tigaia ulei (de palmier) si incingeti. Luati cu o lingura din compozitie si asezati in tigaia sub forma ovala sau rotunda. Lasati un minut sau doua pe fiecare parte.




Serviti cu rosii, cu telemea, cu ... ce va pofteste inima!









2 comentarii:

Asterneti aici sugestii si pareri