luni, 4 noiembrie 2013

Tarta cu dovleac si nuci pecan


Toamna s-a instalat deja comoda in vietilor noastre, mandra sa ne ofere din bogatiile ei, fructe si legume de sezon. Dovleacul, merele crocante, perele, strugurii si cartofii dulci imi plac cel mai mult din paleta colorata de arome tomnatice. Nu puteam lasa sa treaca toamna fara sa ma infrupt din bunatatile ei. Toamna imi aduce nu doar bucurii culinare dar si personale caci imi sarbatoresc ziua de nastere, prilej de gateala pentru invitati. Din pacate anul acesta nu am apucat sa fac poze tortului, dar promit sa fac un remember cat de curand.
Concomitent cu acest eveniment, la invitatia celor de la Mixtopia, am raspuns cu o mini-autobiografie si  o tarta gustoasa de toamna dedicata lor in care am avut grija sa cuprind cat mai multe din mirodeniile mele, incununand toate acestea cu gustul divin al bostanului placintar.
Este imperios necesar ca macar o data pe an sa pregatiti o tarta cu dovleac. Daca v-ati saturat de clasicele pumpkin cheesecake, alegeti o varianta de tarta spicy cu nuci pecan, sau fistic, caju sau nuci romanesti. Ca sa punctez acest desert minunat, l-am parfumat cu esenta de bergamota. Daca nu sunteti amatori de bergamota, combinatia poate parea ciudata, deci ramane un adaos optional. N-as vrea sa va conturb prea mult papilele gustative.

 

Ingrediente blat pentru tava de 24 cm:
- 275 grame faina alba;
- 1/2 lingurita sare de mare;
- 60 ml apa (lasata in frigider pentru 5 minute);
- 1/4 lingurita ienibahar macinat;
- 1/4 lingurita ghimbir praf;
- 140 grame unt rece (80% grasime) taiat cubulete;
- 1 lingurita de miere.

Ingrediente umplutura: 
- 230 grame dovleac copt (pireu); 
- 2 -3 oua;
- 65 ml iaurt grecesc;
- 1 praf nucsoara;
- 1 praf ienibahar;
- 1 praf ghimbir;
- 100 grame nuci pecan;
- 50 grame fistic crud;
- 135 grame zahar brun sau miere;
- un praf de sare;
- 40 grame unt;
- 2 lingurite extract de vanilie;
- 1 picatura esenta de bergamota (optional) sau coaja de lamaie;
- sos de caramel (optional).


Mod de preparare blat:

1. Intr-un bol mare se amesteca faina si sarea. 
2. Se adauga untul si se faramiteaza intre degete impreuna cu faina. 
3. Se adauga mierea, apa rece si se framanta din nou cu mana timp de 4-5 minute. 
4. Se formeaza o bila si se pastreaza in folie alimentara de plastic pentru 30-35 de minute, la frigider.
5. Dupa ce s-au scurs cele 30 de minute, se scoate din frigider si pe o suprafata presarata cu faina, se intinde cu sucitorul, preferabil intr-o forma rotunda. Diametrul aluatului sa depaseasca diametrul tavii cu minim 5 cm.
6. Se aduna pe sucitor si se aseaza peste tava, modeland aluatul dupa forma tavii. Surplusul de aluat se indeparteaza cu un cutit. 
7. Aluatul se inteapa din loc in loc cu ajutorul unei furculite.
8. Se pastreaza la frigider pentru inca 15 minute, se decupeaza o hartie de copt de 29 cms si se aseaza peste aluat, presarat cu cateva boabe de fasole.
9. Se introduce la cuptor incalzit la 190 de grade pentru 15 de minute.
10. Se indeparteaza hartia de copt si boabele de fasole si se mai lasa la copt pentru inca 5-6 minute. Se lasa la racit. Intre timp se pregateste umplutura.

Mod de preparare umplutura:

1. Nucile si fisticul se prajesc la cuptor (200 grade, 5-7 minute) intr-o tava cu hartie de copt.
2. Se amesteca pireul de dovleac, zaharul si condimentele adaugand treptat cate un ou si un praf de sare.
3. Se adauga unt moale, iaurt, extract de vanilie, se amesteca si la final se adauga (optional) o picatura de esenta de bergamota.
4. Se toarna compozitia peste tarta si deasupra se presara cu nuci pecan si fistic.
5. Se reintroduce la cuptorul incalzit la 190 de grade pentru 35 de minute.
6. Se consuma cu sos de caramel (optional), homemade sau gata preparat din comert.


Have an autumn pumpkin tart!


8 comentarii:

  1. ehehe, dovleacul are ceva cu mine...si eu cu el, ca nu ne putem deslipi unul de altul:)) asa ca, reteta ta a venit la fix!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daria, ma bucur ca ti-am picat la fix ;). pofta mare la tarta :).

      Ștergere
  2. sunt convinsa ca e dementiala aceasta tarta

    RăspundețiȘtergere
  3. Ooooo, cum ma tentezi tu pe mine, Daciana. Ador nucile pecan si trebuie sa recunosc ca aceasta combinatie ma inspira. O zi frumoasa, draga mea! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diana, am avut o presimtire ca tarta asta va fi placuta mult :)

      Ștergere
  4. mm ce bine arata si ce aromata trebuie sa fi fost !
    O zi buna !

    RăspundețiȘtergere
  5. Zilele acestea dovleacul e vedeta! Arata apetisant!

    RăspundețiȘtergere

Asterneti aici sugestii si pareri