vineri, 10 mai 2013

Supa-crema de linte rosie condimentata


Dupa atata dulce, a venit timpul sa ne echilibram silueta dar si gusturile si sa trecem la ceva mai usor: supa-crema de linte cu condimente variate, cate putin din fiecare.
Lintea rosie am descoperit-o recent si cand am pus ochii pe ea nu credeam ca ma va incanta vreodata pentru ca nu ma dau in vant dupa legumele pastaioase, gen mazare si fasole. Consumand, am constatat nu doar ca are un gust bun dar ca, e clar mai buna decat mazarea si mai ales ca se fierbe foarte repede. Pentru diversificarea alimentatiei si avand atat de putine optiuni acum cand toate alimentele contin substante chimice, cand rosiile si merele nu mai sunt demult legumele si fructele nutritive si sanatoase de alta data, lintea este cu certitudine o varianta pentru amiaza sau pentru o cina usoara, almost calories-free.
Despre Linte, Stiati ca... este catalogata ca si aliment de grad A datorita continutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor si proteina si continutului extrem de scazut de grasimi? Nu contine colesterol si are un aport caloric de cca 110-160 kcal/100 g, in functie de varietatea preparata si modul de preparare. In prezent, lintea este utilizata extensiv la scara globala, fiind preferata de populatia asiatica si mediteraneeana, precum si de catre vegetarieni.


Ingrediente:

  - 200 grame linte rosie;
- 2-3 linguri ulei de arahide;
- 2 morcovi medii;
- 2 radacina de patrunjel mica;
- 4 catei de usturoi;
- 1 ceapa alba mica (optional);
- 2 piscaturi fleur de sel;
- 2 piscaturi chimion;
- 1/2 lingurita praf de curry;
- 1 praf piper rosu macinat;
- 1 praf piper verde macinat;
- 1 praf de chili;
- 750 ml apa;
Pentru decor:- 2-3 linguri iaurt grecesc;
-  frunze de coriandru.


Mod de pregatire:

1. Se spala, se curata si se taie rondele, morcovii si patrunjelul.
2. Se curata usturoiul si ceapa, se taie marunt si se pun intr-o tigaie cu uleiul.
3. Se adauga in tigaie morcovii si patrunjeii si se lasa la calit pentru 5 minute sub capac, pana se rumenesc putin.
4. Se adauga lintea peste legume, se amesteca si se condimenteaza cu: sare, piper, curry, chili, chimion.
5. Dupa 2 minute se adauga apa si se lasa la fiert pentru 9-10 minute, sub capac.
6. Dupa fierbere, se extrag morcovii si patrunjeii, se lasa la racit si se dau in blender cu putin lichid din supa. Desi pare o treaba mai anevoioasa, merge foarte repede din doua-trei polonice se scot toate legumele. Daca se strecoara si cateva boabe de linte printre legume, se permite.
7. Pireul rezultat se amesteca cu iaurtul si apoi cu restul supei de linte, daca se doreste servirea cu iaurt, daca nu, se serveste fara.
8. Se decoreaza cu frunze de coriandru.




Have a nice spicy red lentil soup!

Un comentariu:

Asterneti aici sugestii si pareri