duminică, 17 februarie 2013

Budinca de tapioca cu ananas


Tapioca face parte din grupa acelor pseudocereale noi descoperite si consumate, precum quinoa, psyllium, seminte de chia, si de care presimt ca ma voi folosi de acum incolo, pentru ca ofera o variate de posibile retete interesante si aspectuoase, insa nu in ultimul rand, contin nutrienti si vitamine pentru care merita macar o data pe luna sa le consumi. Daca nu, macar de dragul diversitatii.
Despre Tapioca am aflat ca... este folosit ca si agent de ingrosare, fiind un aliment de baza in unele regiuni din Asia. Nu contine gluten, ceea ce este o veste buna pentru cei alergici la gluten, nu contine nici proteine si nici vitamine, fiind consumat cel mai adesea ca si budinca cu lapte. In India se consuma la mic dejun si seara, consumat cu nuca de cocos, chili, sare, tumeric, langa carne si peste.
Pentru azi am pregatit din tapioca, o budinca fiarta in lapte de soia si miere, servita cu pulpa de ananas si condimentata cu cardamon.




Ingrediente:
- 250 ml tapioca (o cana);
- 750 ml lapte de soia;
- 1 baton de vanilie;
- 1- 2 pastai cardamon (pisate);
- 2 linguri de miere sau zahar muscovado;
- 3 felii de ananas, curatate de coaja.

Mod de pregatire:

Se pune la fiert tapioca impreuna cu laptele, la foc foarte mic si se amesteca din cand in cand. Adaugati mierea sau zaharul impreuna cu pastaia de vanilie si fierbeti aproximativ 20-25 minute (maxim), pana cand boabele de tapioca devin transparente, ceea ce inseamna ca s-au fiert. La final, inainte se luati de pe foc budinca, adaugati cardamonul pisat si mai lasati 2-3 minute pe foc.
Retrageti de pe foc si asezati in boluri pana nu se intareste. Pregatiti apoi pireul de ananas. Taiati cubulete ananasul curatat de coaja, introduceti in blender, si tocati pana se face pireu.
Puteti folosi in loc de ananas, pireu de mango sau de mere.

Asezati peste budinca si pireul de ananas. Serviti rece la mic dejun sau ca desert.

Have a tapioca breakfast!


3 comentarii:

  1. superb! ma bucur sa vad ca si tu te indrepti spreo alimentatie sanatoasa si, cateodata, fara gluten!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cat de frumos arata! Cu siguranta e super buna, insa pozele m-au dat gata :) Pupici

    RăspundețiȘtergere

Asterneti aici sugestii si pareri